Zensa Nero d'Avola Appassimento DOP Sicilia

Vorige Artikel 6 van 6
€ 14,00 (inclusief btw)

Herkomst

Italië, Sicilië

Druivensoorten

Nero d'Avola

Bijzonderheden

De Nero d'Avola druiven gedijen op volledig organische wijngaarden in de provincie Trapani in Sicilië. De wijnstokken zijn aangeplant volgens het Guyot training system, Dit systeem komt uit Frankrijk en heeft in de 19de eeuw Italië bereikt. Een eeuwenoud systeem waarbij de wijnstokken en de vegetatie worden ondersteund door lange stokken met kabels. Dit systeem maakt het snoeien gemakkelijker en doordat de vegetatie en de trossen verder van de bodem groeien (naar boven) haalt dit de suikerconcentratie naar beneden, omdat de wortels langer nodig hebben om warmte af te geven. De aciditeit (zuurgraad) gaat hierdoor iets omhoog.

De stokken zijn 20 tot 35 jaar oud. Alle druiven worden pas rond half september met de hand geplukt. 15% van de wijn rijpt gedurende 8 maanden op Amerikaans eiken.

Maar, appassimento... wat betekend dat ook al weer? Het is een manier van wijn maken die al van oudsher wordt toegepast in met name Italië. De druiven blijven zo lang mogelijk rijpen aan de wijnstokken. Op het laatste moment van de oogsttijd worden de druiven met de hand geplukt. Het resultaat; een hoger suikergehalte. 

De volgende stap is het laten drogen van de druiven op matten of in speciale kratjes. Vanaf de oogst tot circa februari krijgen de druiven de tijd om in te drogen in de zogenaamde ‘fruttaio’ waar de wind door de ruimte kan waaien. Het gevolg, de druiven verliezen circa 30% van hun vocht en houden een hoog concentratie aan suiker en aroma’s over. Dé basis voor heerlijke, smaakvolle wijnen.

Smaken

Diep donker paars van kleur en intense aroma's van blauwe bessen en bramen. Zijde zacht, kruidig met tonen van zwarte peper en pure chocolade en een lichte ondertoon van vanille. De tannines zijn elegant en de afdronk lang en fruitig.

 

© 2016 - 2024 Vegan-wines.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.